22 Mart 2012 Perşembe

her gün SUSARIZ ama yazık ki hep SUSARIZ!

Dünya Su Günü,her yıl 22 Mart ta kutlanıyor. Ayrıca 5 Haziran da Dünya Çevre Günü olarak anılıyor. Ancak anneler gününde denilen gibi, kutsal yaşam kaynağı olan SU yu bir günde hatırlamak pek mantıklı değil sanki... SU; hani her gün kana kana içtiğiniz, yaz günlerinde 5 dakika onsuz kaldığınızda deli olduğunuz, eksikliği felaketlere neden olacak YAŞAM KAYNAĞIMIZ! Bugün su kaynaklarının önemine dikkat çekmek için türlü bildiriler yayınlanıyor, türlü önemli bilgiler paylaşılıyor ama önemseyen var mı? hiç sanmam... peki mevzu ne bilen var mı? sanmam...o zaman sizden ricam sadece 5 dakikanızı ayırıp bu postu okumanız ve bu konuda gereken hassasiyeti göstermenizdir.

Sadece Türkiye açısından durumu değerlendirecek olursak; artık o coğrafya derslerinde öğrendiğimiz göller,havzalar,nehirler eskisi gibi değil. Tuz Gölü orijinal ölçülerine göre % 60 küçülmüş,Seyfe Gölü % 90 oranında,Uluabat Gölü çeşitli kirlilik problemleriyle mücadele etmekte olup, ayrıca göl kenarından geçmesi planlanan otoban gölü tehdit etmektedir.
Sulak alanlara dair ciddi tehlike oluşturan unsurlar ise; başta HES projeleri olmak üzere, havzalar arası su transferleri,tarımda bilinçsiz ve aşırı su tüketimi,KİRLİLİK, Yasak Avcılık ve Balıkçılık, Doğal su kaynakları civarında veya üzerine yapılan otoyol,maden vs gibi bilinçsiz projelerdir.
Ayrıca; İstanbul'da da ciddi bir kuraklık tehlikesi söz konusu olmasına rağmen; eldeki mevcut göllerin de 3. havaalanı projesine kurban edilerek kurutulması işlemi başladı... Yarınlarımızı elimizden alacak,bizleri SUSUZ bırakıp SUSTURACAK projelere karşı SUSMADAN aktif bir şekilde çaba göstermeli,bilinçli bir tüketici olmalıyız.


Ben incelediğim sitelerden edindiğim bilgileri genel olarak buraya toparlamak,içinde yaşadığımız şu yaşlı dünyada BİLİNÇLİ bir şekilde yaşamamızı sağlamak için bir kaç cümle etmek istedim. Önemseyen uygulayan olur mu bilmem,malum çevre etkinlikleri,önlemleri,girişimleri hep sahipsiz kalmıştır. Taaa ki Taksim' de başkalarının deyimi ile "üç beş ağaç için" bir başka grubun deyimiyle "geleceğin korunması için" gösterilen dayanışmaya kadar... Bu bilincin bir noktada kalmaması, yalnızca Gezi Parkı ile anılmaması, doğaya dair bütün konularda bu hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor. Bencilleştik,kendimizden başkasını düşünmez olduk. O zaman size şu haberi vereyim. Gelişmelere bakılırsa;kıtlıklar, susuzluklar sizin torunlarınızı beklemeyecek,birkaç yıla sağlam şekilde doğrudan bizleri de vuracak. Ki kaç yıldır zaten yaz aylarında barajlarda su kalmama sorunu yaşıyoruz malum. Bu daha başlangıç.Artık çok geç diyenler var ama hayır,geç değil,hala bir şeyleri durdurabilir,önüne geçebiliriz.


Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, Birleşmiş Milletler Dünya Su Gününde şunları söylüyor:
"Gezegenimizin üçte ikisini kaplayan ve vücudumuzun yüzde 70'ini oluşturan su bir kaynak değil, bir varlıktır. Biz sudan bir canlıyız, hem de akan bir su içinde yaşıyoruz. Bizler sonsuz su döngüsünün bir parçasıyız. Su üzerinde bizim kadar, diğer canlıların da hakkı var. Oysa biz doğadan suyu çalarak ve kirleterek, çocuklarımızın geleceğini çalıyoruz."

Bu konuda yesilist sitesinde gördüğüm, konuyu mükemmel özetleyen kısa bir film var. Gerçek su kaynağımız DOĞA ANA olmasına rağmen, zamanla DOĞAL KAYNAKLARI elimizden aldılar, bizi pet şişelere mahkum ettiler. Bunun ötesi ise; evlerimizde şuan bol bol akıtıp hor kullandığımız suların ileride bir damlasına kimbilir kaç liralar verecek olmamızdır.

Kısa film anlatmak istediklerimi çok daha iyi özetleyecektir:


Sizlerden ricam; havadan,sudan,modadan, eğlenceden her gün konuşuyoruz, bari bu gün biraz sorumluluk sahibi olalım,bari bugün geleceğimizi düşünelim,bilinçli bir şekilde sorumluluklarımızı hatırlatalım,duyuralım!
Neler yapabiliriz derseniz; öncelikle yesilist in bu yazısını okumanızı öneririm.

Görseller: deniztemizderneği facebook sayfasından, bilgiler ise WWF ve greenpeace resmi sitesinden temin edilmiştir.
Bu organizasyonlara yakın durmak, aktivitelerinden haberdar olmak ve destek olmak için;
Tema; resmi sayfası , facebook
Yeşiloji; resmi sayfası , twitter , facebook
Deniztemiz derneği: facebook , twitter
Greenpeace Akdeniz: resmi sayfası , facebook , twitter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder